A tudom-is-én-micsoda fogalma. Források és tanulmányok [The Concept of the Je-Ne-Sais-Quoi. Sources and Studies]

Translated title of the contribution: The Concept of the Je-Ne-Sais-Quoi: Sources and Studies

Katalin Bartha-Kovács (Editor), Endre Szecsenyi (Editor)

Research output: Book/ReportBook

Abstract

A tudom-is-én-micsoda – a nescio quid, a non so che, az el no sé qué, a je ne sais quoi vagy az I know not what stb. – kifejezés valamikor a XVII. század utolsó harmadában sűrűsödik össze
divatos társalgási fordulatból önálló fogalommá. Filozófiai, teológiai, retorikai, művészetkritikai, morálfilozófiai és protoesztétikai beszédmódok kereszteződésében formálódik. E kötetben egyrészt XVII–XVIII. századi szerzők – Félibientől Bouhours és Feijóo atyán át Montesquieu-ig – a tudom-is-én-micsoda témáját tárgyaló forrásszövegei olvashatók; másrészt tanulmányok, amelyek e fogalom sok szálon futó, bonyolult értelmezési hagyományának néhány lehetséges megközelítésével szolgálnak. Az elemzések zöme a művészetelméleti vagy esztétikai szempontot hangsúlyozza, amit az is indokol, hogy a tudom-is-én-micsoda kikristályosodott és bevett tartalmi elemeit még ott találjuk Immanuel Kant vagy Friedrich Schiller esztétikájában is, miközben magát a kifejezést már régen nem használják a filozófiai irodalomban a XVIII. század végén.
Translated title of the contributionThe Concept of the Je-Ne-Sais-Quoi: Sources and Studies
Original languageOther
Place of PublicationBudapest
PublisherL'Harmattan Kiado
Number of pages193
ISBN (Print)978-963-236-342-4
Publication statusPublished - 2010

Keywords

  • je-ne-sais-quoi
  • aesthetics

Fingerprint

Dive into the research topics of 'The Concept of the Je-Ne-Sais-Quoi: Sources and Studies'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this